Какво ново в Navimow.bg?

гараж за косачка робот Navimow Segway
Гараж за косачка робот Segway

Взехте ли гараж за своята косачка робот Segway?

(май 2024 г.)

Дългоочакваният аксесоар за роботите за косене Segway вече е наличен в нашите магазини и при дилърите ни. 

Гаражът Segway е също толкова стилен и ефектен като косачките роботи. В Аксесоари може да разгледате моделите според серията на вашата косачка за трева.

Гаражът е изработен от висококачествени материали, устойчиви на UV лъчи, дъждовна вода и сняг. Неговият подвижен капак дава лесен достъп до клавиатурата и дисплея за настройка и управление на косачката. Отворът в задната част позволява лесно свързване на кабели.

Новата косачка робот Segway серия i

Новата Navimow косачка робот вече е тук

(февруари 2024 г.)

NAVIMOW i108E, подобно на предшествениците си без ограничителен кабел, използва RTK позициониране, базирано на малка базова станция, с помощта на която се коригират всякакви GPS грешки при навигирането по двора за косене. То разполага с актуализирано "зрение", което не му позволява да продължи по маршрута за косене, ако не улавя GPS сигнал. Освен това може да разпознава и избягва повече обекти.

Модификацията NAVIMOW i108E е предназначена за косене на терени с площ до 800 кв. метра. Тя ще се предлага на по-ниска цена, тъй като е подходяща за по-малки дворове и може да се справи само с наклони до 30%. Същевременно NAVIMOW i108E има подобрено RTK позициониране и когато е на открито, ще разчита предимно на GPS. Когато се движи покрай дърветата, ще използва своето усъвършенствано зрение, за да избягва препятствия. Това нововъведение преодолява един от най-сериозните проблеми при базираните на GPS ориентиране роботи косачки. 

Косачка робот Navimow серия H

Segway Navimow е модерна косачка робот, която използва виртуални граници, което елиминира необходимостта от полагането на кабели по периметъра на имота. С нея се работи лесно и бързо. 

Navimow е усъвършенствана система за косене със смарт навигация и виртуални граници. С тази косачка робот забравяте за ограничителните кабели. За разлика от обикновените модели, които се предлагат на пазара, тя позволява да имате перфектно окосена морава без да полагате усилия. Снабдена е с набор от сензор и е с високо ниво на безопасност за експлоатация. Работи изключително тихо (54 децибела), водоустойчива е по стандарт IP68 и може да бъде допълнително усъвършенствана с помощта на ултразвуков сензор.

Косачката робот Navimow е предназначена за домашна употреба. С нея може да поддържате дворното пространство около къщата. То може да бъде с максимална площ 3000 кв. метра. 

Косачки роботи се продават от 1995 г. насам. Те са полезни по няколко начина: 

По-безопасни са

Според статистики традиционните косачки за трева са причина за чести домашни инциденти. За разлика от тях роботизираните модели са по-безопасни и могат да работят самостоятелно. 

Пестят време и усилия

Вместо да прекосявате двора, направлявайки обикновена косачка за трева, може да се доверите на косачката робот. Щом нейният график бъде настроен, тя може да работи сама.

Поддържат тревата перфектна през цялото време

Косачките роботи косят тревата по-често и по малко всеки път. По този начин тя става по-здрава и гъста.

Тихи са

Navimow издава шум на нивото на електрическа четка за зъби. Тя няма да наруши спокойствието Ви. 

За момента на пазара се предлагат четири модела: Wi-Fi версия H500E, 4G Standard версия H800E, 4G Enhanced версия  H1500E и флагманът H3000E. 

Косачките роботи от серията H се различават леко на външен вид и размери (например по цвета на колелата, декоративни елементи и др.). 

Основните разлики във функциите са свързани с препоръчителната площ за косене, капацитета на батерията, наличието на ултразвуков сензор, мобилната мрежа - 4G/Wi-Fi, GPS защитата срещу кражба (налична само при 4G моделите) и др. 

Може да добиете по-добра представа с помощта на таблицата: 

Освен това:

Косачките роботи H800E и H1500Е вървят с 1 година безплатни 4G данни след активация. При H3000E получавате 3 години безплатни данни. Когато този период изтече, трябва да презаредите вашия 4G план през приложението, за да може да продължите да използвате функции IoT и OTA. 

По време на косене моторът на косящия механизъм завърта диск с остриета. Последният генерира центробежна сила, която държи остриетата насочени навън. При удар в твърд обект остриетата се завъртат на вътре, което ги предпазва от инцидентно счупване. 

Не е необходимо. Косачката робот Navimow е устроена така, че да отрязва малки парченца от тревата. По този начин окосеното се превръща в естествен тор за моравата. 

Да. Косачката робот Navimow е много тиха и може самостоятелно да работи и през нощта, без това да бъде източник на дискомфорт за съседите или обитателите на дома. 

Navimow е защитена срещу влага по стандарт IPX6, което означава, че може да бъде мита с градински маркуч. Въпреки това е непрепоръчително да я оставяте да коси под дъжда. Възможно е косачката да повреди тревата и да остави следи по моравата.

Navimow е снабдена със сензор за дъжд. Когато вали, тя спира да коси и се връща до зарядната станция. 

Корпусът на косачката робот Navimow е изработен от ASA - материал, който е издръжлив на лошо време и има UV защита. 

Функции и възможности

В приложението на Navimow може да се поддържа само една карта. Ако имате няколко отделни поляни, препоръчваме да намерите начин да ги свържете. Преместите ли косачката на друго място, трябва да изтриете старата карта и да създадете нова.

Navimow може да се справи с наклони до максимум 45% наклон на работната площ. Препоръчваме да не поставяте виртуална граница на склон. Ако това не е възможно, неговият наклон трябва да бъде максимум 10%. 

Причините за това са няколко: 

- Косачката робот има нужда от определен буфер за спиране. Когато се движи по склон, е възможно да има приплъзване, ако зоната е влажна. 

- Ако край виртуалната граница има високи растения, те може да влошат сателитния сигнал.

Да, за да подобри резултата от косенето. Navimow се ръководи от зададения маршрут и може да промени пътя си или модела на косене. Например, когато косачката робот вече е минала един път по поляната, тя може да избере друг модел на придвижване (под различен ъгъл), за да избегне оставянето на следи по тревата. 

Не. На този етап косачките не може да се свързват със системи Смарт дом. Въпреки това планираме да развием технологията и може да я очаквате в бъдеще. 

Основно IoT функции:

- Можете да управлявате дистанционно косачката робот през приложението за смартфон.

- Можете да следите работата на косачката в приложението, докато сте далеч от вкъщи - нивото на батерията, режима на косене, изпълнението на графика и т.н. 

- Можете да инсталирате ъпдейти.

- Косачките с 4G са защитени срещу кражба. 

За съжаление, не. Хардуерната структура е различна. Wi-Fi моделът не разполага с 4G модул, а 4G косачките робот не поддържат Wi-Fi връзка. 

Тъй като Wi-Fi покритието е ограничено, когато градинската зона е по-голяма, предлагаме само един модел с Wi-Fi. Това е H500E. Останалите три модела с по-висока производителност използват 4G мрежа. 

Препоръчителната площ за косене е посочена за всеки един модел. 

H500E ще се справи с терен с площ до 500 кв. метра. 

H800E ще се справи с терен с площ до 800 кв. метра. 

H1500E ще се справи с терен с площ до 1500 кв. метра. 

H3000E ще се справи с терен с площ до 3000 кв. метра. 

Косачките робот от серията H са оборудвани със сензор в бронята и ултразвуков сензор (опция), които засичат и избягват препятствия. Сензорите обаче не могат да засекат обекти с височината на екскремент на домашен любимец. Препоръчително е да огледате двора и да отстраните всички препятствия, преди да настроите косачката да коси редовно. Дръжте домашните любимци далеч от зоната за косене, когато Navimow работи. 

Не е необходимо. Колелата на косачките робот Navimow са изработени от здрава гума. 

Косачките робот H500E и H800Е са с батерии с капацитет 5.2Ah. Моделът H1500E е снабден с батерия 7.8Ah, а H3000E - с 10.4Ah. 

Номиналната мощност на задвижващия двигател е 80W, а на двигателя на ножа - 300 000W. 

Времето за презареждане на батериите зависи от модела - то варира от 3 до 5 часа. 

След 500 цикъла батерията може да съхрани до над 70% от първоначалния си капацитет. 

Инсталация

Възможно е да наблюдавате следното поведение: 

- Светлинните индикатори на косачката робот може да светят в синьо (когато сигналът не е идеален, но тя все пак може да продължи работа) или в жълто (сигналът е лош).

- Косачката робот може да се върне автоматично на зарядната станция, когато сигналът е лош повече от минута. Тя ще продължи да търси сигнал. Щом той бъде възобновен, тя ще продължи да коси по предварително заложения план. 

- Косачката робот може да излезе извън виртуалните граници. Не е изключено да бъдат показани на дисплея грешки тип 6010, 7006 и 6002.  

Решения: 

- Работата на Navimow е базирана на сателитна навигационна система. Наличието на обекти, които правят солидна сянка, може да наруши функционалностите й. 

- Докато правите карта на имота, може да проверите силата на сигнала в смартфон приложението и да направите корекции на позицията на антените. 

- Ако тестът показва "препоръчително", но продължавате да имате проблем с лош сателитен сигнал, препоръчваме да се консултирате с оторизиран търговец на Navimow. 

Временната ограда осигурява допълнителна защита на зоните, които не искате да бъдат косени. 

временна ограда за Navimow

По всяко време в приложението може да обозначите зоните, които не искате да се косят. Временната ограда е препоръчителна при: 

- Граница, която се намира близо до басейн.

- Граница, която се намира близо до храсти или ограда, тъй като сигналът там може да бъде влошен.

Не, това не е необходимо винаги. 

За да работи правилно Navimow, антената и косачката трябва да получават едновременно сигнал от сателита. Това означава, че ако инсталирате антената на открито, ще създадете оптимални условия за работа. 

Ежедневна употреба

Ако сте създали карта и косачката е на място с добър сигнал, може да натиснете Home в приложението или бутона HOME+OK на самата косачка. Така тя ще се насочи към зарядната станция. 

Натиснете и задръжте бутона OK за четири секунди, за да изключите косачката робот Navimow. След това натиснете OK отново, за да я рестартирате. 

Забележки: 

1. Navimow не може да бъде изключена, когато се намира на зарядната станция. 

2. Ако е в ход косене, то ще бъде нулирано след рестартиране на косачката. 

Може да редактирате или триете карти в приложението Navimow. Отидете в Settings->Mower->Map Management. Уверете се, че телефонът ви е свързан с косачката чрез Bluetooth. 

Натиснете бутона OK на косачката робот.

Има три начина, по които може да стартирате Navimow. 

1. В приложението натиснете Mow Now.

2. Натиснете бутона MOW и след това OK, за да стартирате процеса на косене.

3. Косачката робот започва да коси автоматично според зададения от Вас график. 

Първите два начина позволяват да стартирате машината ръчно, а третият представлява косене по график. 

- Когато стартирате ръчно процеса на косене, косачката робот ще окоси, докато постигне 100% прогрес. 

- Когато настроите график, косачката ще работи само в посочените работни часове. Когато достигне 100% прогрес, тя започне процеса на косене от начало. 

- Ако вече сте настроили график, но стартирате ръчно процеса на косене, косачката ще игнорира графика и ще окоси цялата поляна. 

Поддръжка и ъпдейти

Ниските температури и екстремното време са рискови за косачката робот и зарядната станция. За да ги предпазите, препоръчваме да ги съхранявате на закрито. Ако ги оставите навън, вземете мерки - защитете ги с надеждно покривало, за да избегнете повреди. 

Navimow може да бъде почиствана с кърпа или градински маркуч. Преди да пристъпите към почистването, уверете се, че косачката е изключена. 

Не използвайте алкохол, бензин, ацетон или друг корозивен разтворител. Те може да повредят външния вид и вътрешната структура на косачката.

App:

Navimow app: V2.1.6

IOS: V2.1.7


Firmware:

ECU firmware: 2.0.5.6

Bluetooth firmware: 1.0.2.6/1.0.2.8 (Both versions are OK)

Hub motor firmware: 1.0.5.5

Blade motor firmware: 1.0.5.6

Charging station firmware:1.0.3.0

Bump sensor firmware: 1.0.3.3

Telematics BOX firmware: 1.0.7.8(Wi-Fi)/1.1.8.8/1.1.8.9(4G)  (Both versions are OK)

VisionFence Sensor firmware: 1.0.3.2


Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 1.0.3.2 за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 


Корекции и подобрения:

Подобрена е стратегията на зареждане за предпазване от грешки при зареждане. 

App:

Navimow app: V2.1.6

 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.5.5

Bluetooth firmware: 1.0.2.6/1.0.2.8 (Both versions are OK)

Hub motor firmware: 1.0.5.5

Blade motor firmware: 1.0.5.5

Charging station firmware:1.0.2.F

Bump sensor firmware: 1.0.3.3

 Telematics BOX firmware: 1.0.7.8(Wi-Fi)/1.1.8.8/1.1.8.9(4G)  (Both versions are OK)

VisionFence Sensor firmware: 1.0.3.2


Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 1.0.3.2 за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 


Коригирани са някои установени проблеми. 

App:

Navimow app: V2.1.5

 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.5.3

Bluetooth firmware: 1.0.2.6/1.0.2.8 (Both versions are OK)

Hub motor firmware: 1.0.5.4

Blade motor firmware: 1.0.5.5

Charging station firmware:1.0.2.F

Bump sensor firmware: 1.0.3.3

Telematics BOX firmware: 1.0.7.8(Wi-Fi)/1.1.8.8/1.1.8.9(4G)  (Both versions are OK)

VisionFence Sensor firmware: 1.0.3.2


Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 1.0.3.2 за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 


Функции и ъпдейти на процеса на косене:

1. Новата функция Relocate charging station позволява да преместите зарядната станция, без да се налага създаване на нова карта. Отидете в Settings > Relocate charging station, за да научите повече за нея. 

ъпдейт на косачка робот Сегуей Навимоу

2. Новият Efficient mode позволява на косачката робот да коси по-бързо. Така тя окосява по-голям терен в рамките на едно зареждане на батерията. Отидете в Settings > Work mode, за да научите повече за новия режим.  

Корекции и подобрения:

1. За да се синхронизира автоматично местното време, включете Auto Daylight Saving Time mode от Settings > Time zone and country. 

2. Коригирани са неточности в докладите за косене, регистрирани при някои потребители. 

App:

Navimow app: V2.1.0

 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.4.F

Bluetooth firmware: 1.0.2.6/1.0.2.8 (Both versions are OK)

Hub motor firmware: 1.0.5.4

Blade motor firmware: 1.0.5.5

Charging station firmware:1.0.2.F

Bump sensor firmware: 1.0.3.3

Telematics BOX firmware: 1.0.7.8(Wi-Fi)/1.1.8.6(4G)

VisionFence Sensor firmware: 1.0.3.1Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 1.0.3.1 за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 


Функции и ъпдейти:

1. Новата функция Doodle позволява да разкриете потенциала си да творите и да се забавлявате на поляната. Можете да рисувате картинки от Map management > Add more и да изберете тази, която искате да бъде нарисувана на тревата. Резултатите може да варират според актуалното състояние на поляната. 

2. Новите доклади в Mowing Reports дават още по-полезна информация. Можете да ги използвате, за да настройвате по-добре графиците на косене. Отидете на Settings > MOWER > Mowing reports

3. Косачката робот вече възстановява режима на косене, щом зарядът й достигне 90% (преди нивото на батерията трябваше да достигне 85%). 

App:

Navimow app: V2.0.0

 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.4.A

Bluetooth firmware: 1.0.2.6/1.0.2.8 (Both versions are OK)

Hub motor firmware: 1.0.5.4

Blade motor firmware: 1.0.5.3

Charging station firmware:1.0.2.F

Bump sensor firmware: 1.0.3.3

Telematics BOX firmware: 1.0.7.8(Wi-Fi)/1.1.8.3(4G)

VisionFence Sensor firmware: 1.0.2.F


Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 1.0.2.F за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 


Функции и ъпдейти:

1. Обновяване на Multi-zone Management с повече възможности за настройване на всяка зона от Map management>Edit:

a. Посоки на косене (6 варианта)

b. Edge Mowing switch (може да го изключите, ако границата е рискова или теренът е сложен)

c. The EdgeVision switch (включете го, когато се използва VisionFence за косене по граница със сложен характер)

2. Можете да настроите нивото на яркост на светлините на зарядната станция и косачката робот. Светлините ще станат по-тъмни с настъпването на нощта и отново ще бъдат ярки, щом слънцето изгрее. 

3. Можете да настроите нивото на чувствителност спрямо местните условия за дъжд. Сензорът за дъжд ще работи по-ефективно. 

4. Можете да проверявате статуса за поддръжка и препоръки за смяна на ножове или други части в Parts maintenance.

5. Обновени са ръководството за инсталация и картиране. 

Друго: 

1. Сега можете ръчно да изберете часова зона и да активирате режим Daylight Saving Time, за да се адаптира косачката робот към местното часов време.

2 Можете да откриете полезни ресурси в секцията Help and feedback - обучителни видеа, ръководство за инсталация и др. Можете също така да сигнализирате за проблем в секция Issue and feedback. 

3. Можете да откриете информация за последните ъпдейти - Settings>Firmware version, след което натиснете Release Note. 

4. Добавени са нови езици: хърватски, румънски и словенски. 

App:

Navimow app: V1.5.1

 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.4.7

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.5.3

Blade motor firmware: 0.0.5.2

Charging station firmware:0.0.2.D

Bump sensor firmware: 0.0.3.2

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8(Wi-Fi)/0.1.7.D(4G)

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.F

Корекции и подобрения: 

Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 0.0.2.F за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 

1. Navimow app за Android вече е съвместим с Android 13. 

App:

Navimow app: V1.5.0

 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.4.6

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.5.3

Blade motor firmware: 0.0.5.2

Charging station firmware: 0.0.2.D

Bump sensor firmware: 0.0.3.2

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8 (Wi-Fi)/0.1.7.B (4G)

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.E

Корекции и подобрения: 

Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 0.0.2.E за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 

1. Можете да създавате няколко зони на картата. Всяка от тях може да има уникално име и избрана височина на косене. 

2. Можете да изберете да се окосят всички зони или само някои от тях.

3. Можете да настроите график на косене за всички и отделни зони. 

Други: 

1. Когато натиснете и задържите бутона Mow в приложението, ще изтриете данните за прогреса на косене. Цикълът на косене ще започне отначало. 

2. Можете да настроите косене по краищата на поляната. 

3. Сензорът BladeHalt автоматично изключва, когато е активиран многократно погрешка. 

4. Можете да проверите по-лесно 4G мрежата и периода ѝ на валидност и при нужда да подновите услугата. 

Подобрения и корекции:

1. Вече се поддържа унгарски език в приложението. 

2. Проблемът с неочакваните завои по маршрута за косене е максимално редуциран. 

3. От Toolbox можете да намалите комуникационните смущения, породени от 4G връзката. Отидете на: Settings>MOWER>Device management>Toolbox>Interference reduction.

Firmware:

ECU firmware: 2.0.4.1

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.5.0

Blade motor firmware: 0.0.5.0

Charging station firmware: 0.0.2.C

Bump sensor firmware: 0.0.3.2

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8 (Wi-Fi)/0.1.7.8 (4G)/0.1.7.A (4G) (Both 4G versions are OK)

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.B

Корекции и подобрения: 

Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 0.0.2.B за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 

1. Отстранен е проблемът с падането на батерията на косачката и спирането й по пътя към зарядната станция. 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.4.0

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.5.0

Blade motor firmware: 0.0.5.0

Charging station firmware: 0.0.2.C

Bump sensor firmware: 0.0.3.2

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8 (Wi-Fi)/0.1.7.8 (4G)/0.1.7.A (4G) (Both 4G versions are OK)

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.B

Корекции и подобрения: 

Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 0.0.2.B за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 

1. Някои известни проблеми са отстранени. 

Приложение:

Navimow app: V1.4.6


Firmware:

ECU firmware: 2.0.3.D/2.0.3.E (Both versions are OK)

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.5.0

Blade motor firmware: 0.0.4.F

Charging station firmware: 0.0.2.C

Bump sensor firmware: 0.0.3.2

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8 (Wi-Fi)/0.1.7.8 (4G)/0.1.5.0 (4G) (Both 4G versions are OK)

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.BЗабележка:

VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 0.0.2.B за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 


Нови характеристики: 

1. Сега можете дистанционно да коригирате грешки и да рестартирате работата на косачката през приложението. Уверете се, че машината е на безопасно място и децата и домашните любимци не са на поляната. 

2. Сега имате на разположени още метрични единици. Влезте в Settings>APP>Units

Корекции и подобрения:

- Подобрения в поведението на косачката

1. Подобрени са възможностите на косачката робот за косене по хълмове. Тя ще намали скоростта и ще избегне движение назад след като прави U завой. 

2. Щом прогресът на косене достигне 100%, косачката робот ще промени посоката на движение под ъгъл 30% вместо да поеме в случайно посока.

3. Само за моделите H500 и H800: Ако прогресът на косене достигне 100% преди планирания край на времето за косене, машината ще се насочи към станцията за зареждане и няма да стартира нова задача преждевременно. 

- Подобрения в сензора VisionFence

1. Визуалното разпознаване сега е по-точно. Ъпдейтът изисква обновяване до 0.0.2.B. 

2. Когато сензорът се замърси, косачката изпраща съобщение до приложението, след това спира процеса на косене. Щом потребителят почисти лещата на сензора, косачката робот ще стартира нова задача за косене. 

Други

1. За потребители с iOS устройства: Вече не се налага да чакате OTA да стартира. Може да стартирате OTA по всяко време, за да разполагате с последната версия на ъпдейтите на Navimow. Влезте в Settings>MOWER>Device management>Firmware versions>Check for firmware updates.

2. Може да използвате Toolbox, за да коригирате грешки, отнасящи се до задните колела на косачката. Влезте в Settings>MOWER>Device management>Toolbox>Wheel calibration.

3. Отстранени са други известни проблеми. 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.3.A

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.4.F/0.0.4.4

Blade motor firmware: 0.0.4.E

Charging station firmware: 0.0.2.B

Bump sensor firmware: 0.0.3.2

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8 (Wi-Fi)/0.1.5.0 (4G) 

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.AКорекции и подобрения:

VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 0.0.2.B за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 

Firmware:

ECU firmware: 2.0.3.A

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.4.E/0.0.4.4

Blade motor firmware: 0.0.4.E

Charging station firmware: 0.0.2.B

Bump sensor firmware: 0.0.3.2

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8 (Wi-Fi)/0.1.5.0 (4G) 

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.7Корекции и подобрения:

Ако не сте обновили сензора VisionFence до последната версия, направете го. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 

1. Проблемът с внезапното спиране на косачката по време на косене е отстранен. 

2. Косачката робот вече избягва места, на които преди е засядала (грешна 6017). 

3. Косачката вече прави повече опити, за да се върне успешно до зарядната станция. 

4. Подобрена е работата на камерата.

5. Отстранени са други известни проблеми.  

*Забележка: Функциите, изброени по-долу, ще са достъпни, щом фърмуерът и приложението бъдат обновени. 

Приложение:

Navimow app: V1.4.0

Firmware:

ECU firmware: 2.0.3.9

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.4.D/0.0.4.4

Blade motor firmware: 0.0.4.D

Charging station firmware: 0.0.2.A

Bump sensor firmware: 0.0.3.0

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8 (Wi-Fi)/0.1.5.0 (4G) 

VisionFence Sensor firmware: 0.0.2.5


Нови характеристики: 

1. Косачката ще спре да коси и автоматично ще се върне до зарядната станция с падането на нощта. Режимът "Mowing at night" е деактивиран по подразбиране. Ако искате косачката робот да коси през нощта, включете го. По този начин ще изключите сензора VisionFence и само бъмперът ще бъде използван за засичане на препятствия. Отидете в Settings>MOWER>VisionFence Sensor и включете режима.

2. Вече можете да посочвате зони, които да бъдат игнорирани от сензора VisionFence. Ако искате да обозначите конкретни места, които косачката да не избягва, например павирани пътеки с трева между камъните, настройте VisionFence-off зона. Влезте в Settings>MOWER>Map management>Edit>Add more>VisionFence-off zone

3. Вече няма нужда да чакате OTA да стартира. Вместо това може да стартирате процеса сами по всяко време, за да разполагате с най-новия ъпдейт на косачката робот Navimow. Влезте в Settings>MOWER>Device management>Firmware versions>Check for firmware updates.

Бележка: За момента тази функция е достъпна за Android устройства. Скоро ще е налична и за потребителите на iOS. 

Корекции и подобрения:

1. Добавени са четири нови езика: естонски, литовски, латвийски и български. Може да изберете желания от настройките. 

2. Когато разкачите косачката робот, може да изберете дали да изтриете данните на потребителя, или да ги запазите. 

3. След рестартиране косачката продължава да коси от мястото, където е била за последно. 

3. Направени са корекции на установени проблеми. 

Забележка: Някои от функциите ще бъдат актуални, щом бъдат обновени и приложението, и фърмуерът. 


Navimow app: V1.3.6

Firmware:

ECU firmware: 2.0.2.D

Bluetooth firmware: 0.0.2.6

Hub motor firmware: 0.0.4.2

Blade motor firmware: 0.0.4.9

Charging station firmware:0.0.2.A

Bump sensor firmware: 0.0.2.F

Telematics BOX firmware: 0.0.7.8(Wi-Fi)/0.1.5.0(4G) 


Вече е достъпен усъвършенстваният сензор VisionFence! Още по-добро разпознаване на препятствия по моравата и по-добра адаптация към сложни терени. 

Може да се използва с косачки роботи H500E, H800E, H1500E, and H3000E. 

Научете повече на: https://navimow.bg/visionfence/

Забележка: Някои от функциите ще бъдат актуални, щом бъдат обновени и приложението, и фърмуерът. 

Navimow app: V1.3.5

Firmware:

ECU firmware: v 2.0.2.A

Bluetooth firmware: v 0.0.2.6

Hub motor firmware: v 0.0.4.0

Blade motor firmware: v 0.0.4.9

Charging station firmware: v 0.0.2.A

Bump sensor firmware: v 0.0.2.F

Telematics BOX firmware: v 0.0.7.8(Wi-Fi)/v 0.1.5.0(4G) Нови характеристики:

1. Вече можете да настройвате части от картата в приложението Navimow вместо да създавате напълно нова. За целта влезте в Settings>MOWER>Map management>Edit, докоснете граница или забранена зона и след това натиснете бутона за редактиране. 

2. На начална страница косачката робот вече е обозначена с пулсиращ кръг, който динамично визуализира точността на позициониращите сигнали. Пулсиращият кръг е син, когато сигналът е със средна точност и става жълт, когато е по-слаб. Когато сигналът е силен, няма да виждате пулсиращ кръг. 


Корекции и подобрения:

1. Подобрен е процесът на косене. Сега косачката робот ще извършва първо косенето по краищата на имота преди да пристъпи към планирането косене. 

2. Оптимизирани са контролът и засичането на подхлъзване. Косачката робот по-рядко ще се подхлъзва или попада в дупка. 

3. Оптимизирано е коригирането на грешки. 

косачка робот Navimow

Косачка робот Navimow серия i

Има три начина, по които може да стартирате косенето с косачката робот Segway от серия i. 

1. През приложението - натиснете бутона Mow Now. 

2. Като натиснете бутона Mow на самата косачка и след това бутона OK. 

3. Косачката ще стартира автоматично според графика на косене, който сте задали. 

Първите две стъпки представляват ръчно косене. Последната Третата - косене по график. 

Когато стартирате ръчно косене, косачката робот ще работи, докато не изпълни 100% целия процес на косене. 

Когато зададете косене по график, косачката робот ще работи само в посочените от Вас часове. Когато достигне ниво на изпълнение 100%, ще започне от самото началото целия цикъл на косене. 

Ако сте създали график и след това стартирате косачката, тя ще игнорира графика и ще окоси цялата поляна. 

Ако сте създали карта и косачката робот се намира на място с добър сигнал, може да натиснете бутона Home в приложението или бутоните Home + OK на корпуса на косачката. Тя ще се насочи към зарядната станция. 

1. Можете да изтриете цялата карта в Navimow app. Отидете на: Settings>MOWER>Map Management.

Уверете се, че телефонът Ви е свързан с косачката робот посредством Bluetooth. 

2. Можете да редактирате части от картата в Navimow app. Отидете на: Settings>MOWER>Map management, изберете граница или отделна зона за косене и след това натиснете иконата за редактиране. 

За да повдигнете безопасно косачката робот Segway Navimow i серия, трябва да използвате дръжките, които се намират в предната част на косачката, под камерата. Хванете ги здраво. Препоръчително е да носите косачката с режещия апарат навън. Така ножовете няма да се докоснат до тялото Ви. 

Не се притеснявайте, ако виждате дребна трева по ножовете. Нормално е тя да се натрупва там по време на процеса на косене. Обикновено то не се отразява върху функционалността на косачката робот. 

Ножовете са с дизайн, който осигурява непрекъснато въртене, дори по тях да има полепнали чужди обекти. Наличието на тревни отрязъци няма да попречи на косачката да работи ефективно. 

Ако искате да почистите ножовете, направете го, когато ги сменяте. Препоръката ни е да има смяна на ножовете на всеки 1-2 месеца в зависимост от честотата и обема на работа. 

Жълъдите може да попаднат под колелата на косачката и да затруднят работата ѝ. Не е изключено да ускорят затъпяването на ножовете. Периодично проверявайте поляната за камъни, дребни пръчки, жици, ядки и други чужди обекти, които може да увредят косачката робот.

Да. Препоръчително е да имате гараж за косачка робот. Той осигурява допълнителна защита на устройството. Може да купите гараж Segway или да поръчате да Ви направят такъв. Препоръчваме гаражът за косачката да бъде изработен от пластмаса. 

Препоръчителна е смяна на ножовете на всеки 1 до 2 месеца, за да осигурите оптимално качество на косене на тревата. Когато сваляте и слагате ножовете, носете защитни ръкавици. 

Функции и възможности

В момента може да създадете два типа граници за косачката - стандартен режим и ride-on режим. Когато правите карта, може да изберете един от тях. 

Стандартната граница е зададена по подразбиране. Тя позволява на робота за косене да остане в границите на определената зона, докато коси. Тук VisionFence се използва, за да засича трева и други обекти, което помага на косачката да се движи, без да се блъска в препятствия. 

Когато краищата на поляната са относително равни, може да изберете граница Ride-on. Така косачката робот ще се движи върху затревена и незатревена зона, постигайки максимална прецизност. 

Важно:

1. Осигурете отстояние между тревата и незатревената част не по-малко от 1 см. 

2. Дръжте обекти и бариери на разстояние поне 20 см от Ride-on границата. 

Когато използвате Bluetooth връзка, за да създадете карта в приложението от дистанция, препоръчително е да не се отдалечавате на повече от 6 метра от косачката. Така ще разполагате със стабилна връзка и ще имате точен контрол върху косачката робот, докато очертава картата. 

Ако сте по-далеч от косачката, управлението от дистанция може да стане по-бавно и неточно. 

Assist Mapping е функция, която опростява процеса на картиране на виртуалните граници на поляната. Ето как да я използвате:

Automatic Edge Mapping: Когато включите Assist Mapping, косачката робот автономно ще идентифицира границите на работната зона вместо вас и ще създаде карта. Тази функция се реализира с помощта на визуалния алгоритъм на робота. 

Manual Control Option: Ако в някакъв момент някоя граница не е очертана добре или предпочитате да създадете карта ръчно, може да използвате този режим. 

Основно функции Интернет на нещата. 

1. Можете дистанционно да управлявате косачката робот през приложението, докато сте далеч от дома - косене, връщане на станцията, създаване на график на косене, регулиране на височината на косене и др. 

2. Можете дистанционно да следите работата на косачката през приложението, когато сте далеч от дома - косене, ниво на батерията и др. 

3. Ще се обновява фърмуерът. 

Следенето на работата на косачката робот е лесно и може да се направи по два начина:

а. Navimow app: Ако косачката е свързана с Wi-Fi мрежа или е в обхвата на Bluetooth, можете да проверите прогреса на косене в приложението. То осигурява данни в реално време. 

b. На дисплея на косачката робот: По време на косене на дисплея на косачката робот се изписва нивото на прогрес. Можете да го следите и оттам. 

След като създадете карта на няколко зони за косене, може да изберете да бъдат окосени всички или само част от тях. 

На основната страница на смартфон приложението кликнете върху иконата в долния десен ъгъл на картата (вижте на снимката долу), изберете зоната, която искате да окосите, запазете я и след това се върнете на основната страница. Натиснете Mow. Косачката робот ще започне да коси само избраната зона. 

Няма нужда да я заключвате. За да бъде използвана косачката робот, трябва да се създадат карти и да бъдат отметнати успешно други действия. Това е възможно само през акаунта Ви в приложението. Без достъп до акаунта ви, не е възможно косачката робот да бъде използвана. 

Инсталация

Следвайте инструкциите за инсталиране на антена и зарядна станция:

1. Изберете открито място, без стени, които биха блокирали видимостта във всяка една посока. 

2. Уверете се, че небето над антената и зарядната станция не е препречено от дървета или покриви. 

Ако не можете да постигнете откритост от всички страни, поне осигурете такава от южна посока, ако сте в Северното полукълбо, или от северна посока, ако сте в Южното полукълбо. Препоръчително е видимостта да я добра и от изток и запад. 

Ако инструкциите дотук не ви помагат, може да имате нужда от удължител за антената, за да подобрите качеството на сигнала. 

Ако и това не помогне, можете да инсталирате антената на покрив като използвате Antenna Extension Kit. 

Комплектът удължител за антена за косачка робот SEGWAY NAVIMOW е аксесоар, който може да се закупи допълнително. Той не е задължителен. Използва се за инсталиране на стена или покрив с цел подобряване на сателитния сигнал. 

Ако не можете да намерите подходяща локация за инсталиране на антената, след като проведете стъпките за инсталация на косачката робот, може да обмислите използването на комплект удължител за антена - за да я поставите на по-високо място или покрив. 

Комплектът включва 10-метров кабел. Ако имате нужда от повече, може да го удължите отново. Препоръчителната максимална дължина на кабела е до 30 метра. 

Височината не бива да бъде по-малка от 40 см. Ширината трябва да бъде поне 1 метър.

На открито място косачката робот може да се отдалечи на разстояние не по-голямо от 100 метра. Ако имате голяма поляна, нека мястото на зарядната станция е около средата ѝ. 

Временната ограда е полезен аксесоар, който защитава зоните, до които искате роботът за косене да не достига. Винаги може да очертаете забранена зона за машината в приложението за смартфон. Ако теренът има специфики - плувен басейн, езерце и нещо подобно, може да използвате временна ограда като допълнителна защита. 

Батерия

Животът на батерията зависи от това колко често използвате косачката и общото време на работа. Честата употреба в допълнение към един по-дълъг период на експлоатация ще разреди батерията. Това е нормално. В случай че оперативното време е значително по-кратко от обичайното след пълно презареждане на батерията, свържете се със сервиза на Segway Navimow. 

Оптималната ефективност на косене и ориентировъчното време за косене са постигнати по време на тест, при който е косен квадратен и равен участък без препятствия. Актуалното представяне може да варира заради:

- състоянието на поляната - наклони, бабуни, много проходи, свързващи зоните за косене и др. 

- честа промяна на посоката на косене, тъй като създадената карта е сложна. 

- височината на тревата за косене. По-високата трева изисква повече енергия за окосяване. 

- Максимумът на капацитета на батерията ще намалява с времето, което ще се отрази на резултатите. 

Няколко са факторите, от които зависи косачката робот да се зарежда правилно на зарядната станция. Ето няколко стъпки за решаване на проблема:

Зарядната станция е изключена: Ако светлинният индикатор на станцията не свети, тя не е включена. 

Хардуерен проблем: Ако няма проблем със захранването, но светлинният индикатор не свети, може да има хардуерен проблем. Свържете се със сервизен център. 

Блокиран порт: Проверете дали порта за зарядния кабел не е замърсен. 

Екстремна температура: В някои случаи екстремните температури - твърде горещо или твърде студено, може да се отрази върху способността на робота за косене да се зарежда. Ако температурите навън паднат по-препоръчителното ниво, може да забележите алармираща икона в приложението Navimow. Препоръчваме да използвате косачката робот при оптимални температурни условия, за да избегнете проблеми с презареждането. 

Роботът за косене Navimow серия i работи различно в зависимост от нивото на заряда на батерията. 

Косене по график: Минималният заряд, за да стартира работа косачката, е 85%. 

Картиране: За да стартирате процеса на създаване на карта, косачката има нужда от минимум 25% заряд на батерията. 

Ръчно косене: За ръчно косене косачката има нужда от минимален заряд 20%, за да стартира. 

Прибиране на станцията: Ако нивото на батерията падне под 15%, косачката робот автоматично минава в режим прибиране за презареждане. 

Тези минимални изисквания са създадени, за да може да се подсигури оптимална работа на робота при изпълнение на различни задачи. 

Поддръжка и ъпдейти

App:

Navimow app: V2.1.5

 

Firmware:

ACU firmware: v 1.0.2.C

ECU firmware: v 1.0.2.1

Vehicle Control firmware: v 1.0.1.0

Charging station firmware: v 1.0.0.D

Vision Core firmware: v 1.0.0.2

Access+ firmware: v 1.0.0.1

Новият ъпдейт на косачките роботи Segway Navimow серия i е факт. Ако се сблъсквате с някакъв проблем, какъвто и да е той, не се колебайте да зададете въпрос в Live Chat. Бутонът за връзка е достъпен на основната страница на приложението за смартфон (Home Page).


Функции и ъпдейти на процеса на косене:

1. Новата функция Relocate charging station позволява да преместите зарядната станция, без да се налага създаване на нова карта. Отидете в Settings > Relocate charging station, за да научите повече за нея. 

ъпдейт на косачка робот Сегуей Навимоу

Корекции и подобрения:

1. За да се синхронизира автоматично местното време, включете Auto Daylight Saving Time mode от Settings > Time zone and country. 

2. Коригирани са неточности в докладите за косене, регистрирани при някои потребители. 

App:

Navimow app: V2.1.0


Firmware:

ACU firmware: v 1.0.2.B

ECU firmware: v 1.0.2.0

Vehicle Control firmware: v 1.0.0.F

Charging station firmware: v 1.0.0.D

Vision Core firmware: v 1.0.0.2

Access+ firmware: v 1.0.0.1

Новият ъпдейт е факт. Сега разполагате с най-актуалните функционалности на серията i на Navimow. 


Функции и ъпдейти:

1. Новата функционалност Weather adaptive позволява на робота за косене да направи пауза или да отложи възложените задачи за косене според актуалната прогноза за времето в интернет. Отидете на Settings > MOWER > Weather adaptive, за да изберете желаните настройки. 

а. Нива на чувствителност: Настройте как Вашата косачка робот Navimow да реагира на количеството дъжд според Вашите потребности.

b. Отлагане на работния план при дъжд: Посочете с колко време да се отложи косенето на поляната, за да избегнете образуваната кал. 

2. Новата функция Antenna Location Finder помага да откриете оптималното място за инсталиране на антена и зарядна станция. Може да я използвате в процеса на инсталация и създаване на карти, когато сигналът е слаб. Отидете на Settings > MOWER > EFLS 2.0. От Вас се изисква да навигирате косачката из двора. Приложението само ще осигури няколко предложения за поставяне на антената и зарядната станция. 

3. Новите доклади в Mowing Reports дават още по-полезна информация. Можете да ги използвате, за да настройвате по-добре графиците на косене. Отидете на Settings > MOWER > Mowing reports

App:

Navimow app: V2.0.0

Firmware:

ACU firmware: v 1.0.2.5

ECU firmware: v 1.0.1.5

Vehicle Control firmware: v 1.0.0.D

Charging station firmware: v 1.0.0.B

Vision Core firmware: v 1.0.0.2

Access+ firmware: v 1.0.0.1

Напомняне: VisionFence изисква отделен OTA ъпдейт до 0.0.2.B за нови функции и корекции на бъгове. Отидете в Settings-Mower-VisionFence Sensor-Network config, осигурете силна Wi-Fi връзка и изчакайте 1 час. За по-добър сигнал може да доближите косачката до рутера, който използвате. 


Функции и ъпдейти:

1. Multi-zone Management позволява да избирате настройки за всяка зона от Map management>Edit:

- имена на зони

- графици на косене

- посоки на косене (6 варианта)

- косене по края (може да го изключите, ако границата има рисков характер)

2. EFLS 2.0 е тук с новата функция за асистирано позициониране за максимална прецизност, ако GPS сигналът е слаб по време на картиране. След като запазите картата, ще получите покана да я подобрите. Можете да изпратите косачката робот на зарядната станция и да отидете на Settings>EFLS 2.0

3. Новият 4G модул Navimow Access+ може да бъде използвана за свързване към клетъчна мрежа и да получите информация за локацията на косачката в реално време, включвайки функцията Anti-Theft от Settings>Anti-theft

4. Можете да настроите нивото на яркост на светлините на зарядната станция и косачката робот. Светлините ще станат по-тъмни с настъпването на нощта и отново ще бъдат ярки, щом слънцето изгрее. 

5. Можете да проверявате статуса за поддръжка и препоръки за смяна на ножове или други части в Parts maintenance.

6. Когато разстоянието между най-близката граница и станцията за зареждане е над 1 метър, можете ръчно да създадете път до станцията за зареждане, така че косачката да стои далеч от рискови зони.

7. Маршрута на косене няма да се загуби дори когато връзката е временно прекъсната. Можете да го проверите на картата, след като връзката се възстанови.

Друго: 

1. Сега можете ръчно да изберете часова зона и да активирате режим Daylight Saving Time, за да се адаптира косачката робот към местното часов време.

2 Можете да откриете полезни ресурси в секцията Help and feedback - обучителни видеа, ръководство за инсталация и др. Можете също така да сигнализирате за проблем в секция Issue and feedback. 

3. Можете да откриете информация за последните ъпдейти - Settings>Firmware version, след което натиснете Release Note. 

4. Добавени са нови езици: хърватски, румънски и словенски. 

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички